Frågor och svar

Här kan du läsa vanliga frågor till oss på Barnflickan:

Ansökan

Vilken typ av kandidater söker ni?
Våra barnvakter är oftast mellan 16-25 år. Kravet är att man har tidigare erfarenhet av barn, älskar barn, söker extrajobb samt har ett prickfritt belastningsregister.

Var kan jag hitta era utannonserade tjänster?
På arbetsförmedlingens hemsida www.ams.se, Barnflickans hemsida under Lediga uppdrag samt på vår Facebooksida.

Vad ska jag tänka på när jag skriver min ansökan?
Skicka din cv samt ett personligt brev. Vi behöver veta din tidigare erfarenhet av barn, din nuvarande sysselsättning och framtidsplaner, var du bor samt mellan vilka tider och vilka dagar du kan och vill arbeta. Det är viktigt att denna information finns med i din ansökan.

Vad händer efter att jag har skickat in min ansökan?
Alla som skickar in sin ansökan får en bekräftelse per epost till svar. De kandidater som passar in i den profil vi söker, kontaktar vi per telefon och kallar på intervju.

Varför vill vi veta dina framtidsplaner?
Våra familjer ser en barnvakt som en långsiktig lösning i deras familj och vill att barnvakten och barnen ska få en långsiktig relation. Det är viktigt att man tar sitt åtagande i familjen på allvar och att man har en ambition att stanna en längre tid, gärna ett år förutsatt att allt fungerar bra. Om du känner att du inte riktigt är säker på dina framtidsplaner är det bättre att återkomma till oss när din situation känns mer säker.

Uppdraget

Kan man få heltidsuppdrag genom er?
Vi får väldigt sällan in heltidsuppdrag till Barnflickan. De allra flesta familjer behöver hjälp med hämtning på eftermiddagar. Därför är det viktigt att man har en annan sysselsättning som t ex studier och söker ett extrajobb.

Behöver familjer hjälp på helger och sommarlov/jullov?
Våra flesta uppdrag är hämtningsuppdrag vilket innebär att man hämtar barn på skola och förskola några eftermiddagar i veckan, beroende på familjens behov. Tiderna kan variera något men oftast är behovet mellan kl. 15-19. På helger och lov är föräldrarna själva lediga, så då finns sällan ett behov av hjälp med barnpassning.

Jobbar man i en eller flera familjer?
Hos oss på Barnflickan jobbar man i en och samma familj och är familjens egen barnvakt. Vårt mål är att från början matcha familjens behov och barnvaktens önskemål så bra som möjligt. Därför är det är viktigt att du är tydlig med hur mycket du vill och kan arbeta innan vi påbörjar processen med att matcha dig med en familj. Vi utgår från dina tider samt var du bor och försöker hitta den familj som passar dig bäst. Ibland kan vi få in extra uppdrag bara för en dag eller kväll och då kan de barnvakter som vill få jobba extra.

Hur vet man vilka dagar och tider man ska jobba?
Alla familjer har sitt unika behov och upplägg. Vissa har fasta dagar och tider och andra är helt flexibla. Detta kan alltså variera och det pratar vi närmare om vid intervjun. Sedan utgår vi från det när vi matchar dig med en familj.

Vilken ålder har barnen? Brukar man passa ett eller flera barn? Måste man ha speciell erfarenhet av barn?
Vi har uppdrag med barn i alla åldrar men det vanligaste är att barnen är i ålder 1-6 år. Oftast är det ett till två syskon i familjen, men vi har också trebarnsfamiljer. Under intervjun pratar vi om vilka åldrar du har erfarenhet av och vilka åldrar du känner dig mest bekväm med. När vi får in uppdrag med spädbarn presenterar vi endast kandidater med mycket god erfarenhet av så små barn.

När träffar jag min familj?
När vi hittat den familj som vi tror skulle passa dig bäst, baserat på dina önskemål, presenterar vi familjen för dig. Du får då veta mer om familjen, var de bor, barnens ålder och familjens behov. Om detta känns bra, skickar vi en skriftlig presentation av dig till familjen. Familjen får då läsa övergripande information om dig. Om de sedan vill träffa dig så går vi vidare och bokar in ett personligt möte mellan dig och familjen. Då åker du hem till familjen och träffar dem. Då handlar det om att känna av om det känns bra med personkemin. Efter mötet stämmer vi av med både dig och familjen om hur det kändes. Om det kändes bra kommer vi att skriva ett avtal med både dig och familjen.

Intervjun

Vad behöver jag ta med till intervjun?
Tänk ut två referenser och informera dem om att de kan bli uppringda av oss. Ta med deras telefonnummer där vi kan nå dem på dagtid. Vi kontrollerar din legitimation och dina betyg/intyg vid intervjun. Har du ännu inte gått ut gymnasiet så kan du göra ett utdrag på de kurser du hunnit avsluta och ta med dig till intervjun.
Alla våra barnvakter måste visa upp ett utdrag ur belastningsregistret. Under intervjun får du därför fylla i en ansökan om utdrag och det tar ca två veckor innan utdraget skickas hem till dig. Om du vill att processen ska gå snabbare, kan du själv begära utdraget från polisen, klicka på länken Utdrag ur belastningsregistret.

Vad är en referens?
En referens är en någon som känner dig och som har sett dig arbeta. Vi ser helst att dina referenser är barnrelaterade, t ex en familj där du tidigare varit barnvakt, tidigare arbete på förskola/skola, tränare i barngrupp mm. Det kan också vara en handledare eller chef från andra arbeten eller en lärare eller mentor från skolan. Det är viktigt att referensen är informerad innan om att vi kommer att höra av oss, samt att vi får ett nummer där de kan nås dagtid. Det kan vara bra med skriftligt betyg men de räknas inte som referenser.

Anställning

Hur fungerar det med anställningen?
Man blir anställd på Barnflickan när man varit på en presentation hos familjen och alla parter är överens om att det kändes bra. Vi träffas då på Barnflickans kontor och vi går gemensamt genom avtalet och våra rutiner innan vi signerar det.

Vad får jag i lön?
Lönen är beroende på ålder och erfarenhet och diskuteras vid intervjutillfället.

Hur och när får jag min lön?
När man jobbar hos familjen fyller man i sina timmar i en tidrapport. När månaden är slut skickar du in din tidrapport till Barnflickan. Det är sedan underlag för din lön samt underlag för vår faktura till kunden. Därför är det ytterst viktigt att du skickar in din tidrapport i tid! Lönen betalas ut den 25e i månaden.

Vilka kurser erbjuder ni?
Vi erbjuder en Första hjälpen-kurs i samarbete med MB Rescue. Barnflickan står för kursavgiften.

Vad är fördelen med att arbeta på Barnflickan Stockholm?
Vi på Barnflickan finns alltid till hands med stöd och handledning för våra barnvakter. Under arbetstid är man försäkrad, vilket är en trygghet. Förutom ett roligt, stimulerande och omväxlande arbete får du som anställd hos oss kontinuerlig kompetensutveckling. När du sedan väljer att gå vidare i arbetslivet lämnar vi gärna referenser. Våra barnvakter är vår styrka och därför är det viktigt att man tar sitt arbete som barnvakt på allvar och håller en hög kvalité i sitt samarbete med oss och familjen.